1. Pastele au o valoare nutritivă ridicată

În ceea ce privește beneficiile nutriționale, pastele oferă în principal carbohidrați complecși, care sunt necesari pentru a furniza energie organismului, fibre dietetice (solubile și insolubile), vitamine și minerale din complexul B, precum potasiu, fosfor și magneziu. În plus, sunt sărace în grăsimi și colesterol. Din punct de vedere nutrițional, pastele preparate cu cereale integrale sunt mai interesante, deoarece păstrează substanțele nutritive din cerealele din care sunt făcute.

2. Pastele reprezintă un aliment versatil

Pastele permit prepararea diferitelor mese, ușor de adaptat la ingrediente locale și sezoniere, și este o modalitate excelentă de a încuraja consumul altor alimente mediteraneene și care promovează sănătatea, cum ar fi legumele, leguminoasele, peștele, plantele aromatice, fructele oleaginoase și uleiul .

3. Consumul de paste are beneficii pentru sănătate

Pastele, în special întregi, datorită caracteristicilor sale nutritive și, atunci când sunt integrate într-un context alimentar sănătos, pot optimiza și mai mult beneficiile, cum ar fi o mai bună reglare a tranzitului intestinal, starea de spirit îmbunătățită și un sentiment de bunăstare, risc redus sau îmbunătățirea nivelului cardiovascular (prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului LDL) și a anumitor tipuri de cancer precum cancerul de colon și rect. Din toate aceste motive, se recomandă un consum diversificat de paste, pentru a obține mese variate, evitând astfel monotonia alimentară și oferind posibilitatea de a consuma un număr mai mare de nutrienți.

4. Pastele pot fi consumate de toate categoriile de vârstă

Datorită densității sale nutritive și fiind o sursă excelentă de carbohidrați complecși, pastele ar trebui să facă parte din dieta persoanelor din orice grupă de vârstă, întrucât de-a lungul vieții este necesar un aport caloric corect pe tot parcursul zilei. Nu trebuie să uităm că, omițând aportul de alimente cu carbohidrați complecși, cum ar fi pastele, nu mai putem să ne bucurăm de toate beneficiile pe care le au cerealele, precum cerealele integrale, în favoarea sănătății noastre.

5. Pastele fac parte din tiparul alimentar mediteranean

Cerealele stau la baza recomandărilor dietei mediteraneene, cu accent special pe cerealele integrale, care ar trebui incluse în fiecare masă principală. Deoarece pastele sunt un aliment pe bază de cereale, se încadrează în aceste recomandări.

6. Există paste care pot conține legume și nu numai

Există, din ce în ce mai multe tipuri paste cu diferite cereale, forme, culori (datorită extractelor de legume, crustacee sau ouă) și îmbogățite în substanțe nutritive (de exemplu, vitamina D, fibre).

7. Pastele sunt un aliment economic

Dacă analizăm prețul pastelor disponibile pe piața națională și îl comparăm cu prețul altor tipuri de alimente, măsurând recomandările pentru consum, vedem că nu este un aliment care reprezintă o pondere foarte mare în bugetul familiei în ceea ce privește alimente.

8. Pastele se prepară ușor

Urmând instrucțiunile de pe ambalaj, este foarte ușor și rapid să preparați un fel de mâncare cu paste. Este important să nu vă fie frică să experimentați, să greșiți și să învățați rețete noi.